Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Rune Stoltz Bertinussen
Bild: Rune Stoltz Bertinussen

Förbered oss på solstormarna

Konsekvenserna av en framtida kraftig solstorm skulle få den nyligen sända TV-serien Nedsläckt Land att te sig som en lyxsemester. Vi kanske borde förbereda oss på konsekvenserna, skriver Christer Nylander.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den 11 mars publicerade tidskriften Forskning och Framsteg en artikel ”Historiska solstormar pekar på framtida risker” där man genom forskning bekräftat att solstormar kan bli tio gånger kraftigare än de man tidigare har känt till.

Konsekvenserna av en sådan solstorm skulle få den nyligen sända TV-serien Nedsläckt Land att te sig som en lyxsemester.

Konsekvenserna av en sådan solstorm skulle få den nyligen sända TV-serien Nedsläckt Land att te sig som en lyxsemester. Sannolikt skulle det ta flera år innan elnätet skulle fungera igen och en stor del av alla kretskort i bilar, elektriska apparater, sensorer, pumpar, etcetera skulle bli förstörda. Det innebär bland annat att kylningen av världens cirka 450 kärnkraftverk relativ snabbt skulle upphöra på grund av en sådan händelse. Detta scenario skulle med stor sannolikhet innebära slutet på vår civilisation och massdöd, åtminstone i de rika länderna.

Ska vi stoppa huvudet i sanden och låtsas som om det aldrig kommer att hända, eller ska vi agera nu?

Om vi vill att samhället skall kunna fungera något så när även i ett sådant katastrofscenario krävs stora förändringar exempelvis inom livsmedelssystem, energisystem, tillverkningsindustri, utbildningssystem, transportsystem, etcetera.

Ska vi stoppa huvudet i sanden och låtsas som om det aldrig kommer att hända, eller ska vi agera nu? Kanske tror politiker att det är politiskt självmord om de offentligt förklarar riskerna, och därmed sätter igång en okontrollerbar debatt. Säkert är det lockande att skjuta över ansvaret på kommande riksdagsledamöter. Eller, är det så att ärlighet, öppenhet, ödmjukhet, mod, ansvar och andra dygder är något som svenskar uppskattar, och faktiskt kan vara nyckeln till politisk framgång? Vem av de politiska partierna vill ta på sig ledartröjan?

Christer Nylander

omvärldsanalytiker