Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Insändarskribenten påpekar att möjligheten att göra en anmälan till Skolinspektionen om man ser att ens barn inte får sina behov tillgodosedda finns. Bild: Larsen, Håkon Mosvold

Föräldrar – vet ni vad som händer med förskolan?

Alla barn kommer att påverkas, men ni som har barn i behov av extra stöd borde bli extra oroliga, skriver Lotta.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hallå alla vårdnadshavare/föräldrar inom förskolan i Göteborg! Är ni medvetna om att det just nu i skuggan av coronakrisen pågår en stor nedmontering av Göteborgs förskolor och dess kvalitet?Redan i höst ska detta vara färdigt. På välfungerande förskolor med utbildade och kompetenta pedagoger tvångsförflyttas förskollärare och ersätts med förskoleassistenter (ett förskönande begrepp för outbildade).

Är ni medvetna om att det just nu i skuggan av coronakrisen pågår en stor nedmontering av Göteborgs förskolor och dess kvalitet?

Detta är Göteborgs stads så kallade ”resursfördelning” men det handlar bara om att spara pengar, på barn och pedagogers bekostnad. Detta kommer att påverka alla barn – men ni föräldrar som har barn i behov av extra stöd, exempelvis barn inom autismspektrat eller barn med adhd eller språkstörningar borde bli extra oroliga då dessa barn enligt forskning har extra stort behov av kompetenta, utbildade pedagoger för att få det stöd de behöver och har rätt till. Möjligheten att göra en anmälan till Skolinspektionen om ni ser att era barn inte får sina behov tillgodosedda finns.

Man undrar också över vilken slags personalpolitik Göteborgs stad bedriver. Har alla larm de senaste åren om för stora barngrupper, en arbetsmiljö som i vissa fall är katastrof, utbildade förskollärare som flyr jobbet, otillräckliga resurser, sjukskrivningssiffror som flera år i följd toppar statistiken, gått de ansvariga helt förbi? Att i denna situation börja tvångsförflytta förskollärare löser inte problemet. Det är respektlöst och rent ut sagt skamligt att behandla ”medarbetare” på det sättet. Vi som stannat kvar i yrket trots de senaste årens kriser har gjort det mycket på grund av våra arbetskamrater. När chansen ges kommer många att sluta och välja en annan arbetsgivare/kommun.

Gör istället Göteborg stad till en arbetsplats där medarbetarna kan arbeta utan att få stressrelaterade sjukdomar och skapa en arbetsmiljö i förskolan där både pedagoger och barn mår bra. Jag vet att det kostar pengar. Men detta är inga nyheter!

Lotta

LÄS MER: Fritt fall hos förskolan

LÄS MER: Göteborgs förskollärare hotas av tvångsförflyttning

LÄS MER: Göteborgs krav på regeringen: Ändra lag om extremistkoll på daghem