Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hongkongs Edgar Cheung Ka-long vann guldmedalj i fäktning under OS i Tokyo.  Bild: Hassan Ammar
Hongkongs Edgar Cheung Ka-long vann guldmedalj i fäktning under OS i Tokyo. Bild: Hassan Ammar

Får vi se Hongkong tävla med eget lag igen?

Stadens OS-lag har blivit en symbol för motstånd mot regeringen i Beijing, skriver Niclas Kuoppa.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hongkong deltog i de olympiska spelen i Tokyo med ett eget lag. Med sex vunna medaljer var det stadens bästa olympiska spel sedan den som brittisk koloni gjorde debut i Helsingfors 1952. Men var detta sista gången Hongkong deltog med eget lag?

Enligt Internationella olympiska kommittén (IOK), har Hongkongs status i den olympiska rörelsen inte diskuterats och ser inga skäl för att den skulle förändras. Att Carrie Lam, Hongkongs chefsminister, gratulerade OS-laget och berättade om en satsning på elitidrotten i Hongkong inför OS i Paris 2024 styrker detta.

Men det kan vara en tillfällig charmoffensiv för att mildra kritiken mot det Beijing trogna styret. Enligt experten Kim-Wah Chung har stadens OS-lag blivit en symbol för motstånd mot regeringen i Beijing. Och den i Storbritannien boende oppositionsledaren Nathan Law säger att idrotten bidrar till Hongkongbors gemenskap och känsla av tillhörighet.

När Edgar Cheung Ka-long fick sin guldmedalj i fäktning överröstade folk i ett shoppingcenter den kinesiska nationalsången genom att skandera ”We are Hong Kong”. Kan regeringen i Beijing tåla denna utmaning mot dess överhöghet?

Kim-Wah Chung blir inte överraskad om Beijing införlivar Hongkongs idrottare i det kinesiska OS-laget. Det vore inte osannolikt med tanke på att skillnaderna mellan Hongkong och Fastlandskina i fråga om politiska och medborgerliga fri- och rättigheter håller på att minska.

Vad gör Sveriges olympiska kommitté och IOK om Hongkong blir utan ett eget OS-lag på grund av det kinesiska kommunistpartiets ambitioner att sudda ut Hongkongs särdrag?

Niclas Kuoppa

LÄS MER: Protestgrupp upplöses i Hongkong

LÄS MER: "Få som tror att bojkott är rätt väg"

LÄS MER: Konstnär lämnar Hongkong för Taiwan