Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Bild: Geert Vanden Wijngaert
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Bild: Geert Vanden Wijngaert

EU:s budget får inte skena

EU:s långtidsbudget riskerar vilda utgiftsökningar. Frågan förbigicks med tystnad inför riksdagsvalet. Nu är det hög tid att alla partier visar korten, skriver Ingemar Bengtsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Förhandlingarna om EU:s långtidsbudget för 2021-2027 blir en rysare under hösten. Trots att det stora bidraget från Storbritannien försvinner föreslår EU-kommissionen vilda utgiftsökningar.

Men Brexit är ett tillfälle att utmana heliga kor. För att kunna behålla oförändrade EU-avgifter måste man dra ner på delar av de regionala utvecklingsstöd som i årtionden finansierats av EU. Det är nödvändigt att utvärdera enskilda EU-projekt, och att kräva tydliga mål och slutdatum. Jordbruksstöden, som genom en säregen historik hanteras av EU, skulle mer effektivt skötas av varje medlemsland.

Konkreta förslag om sådana anpassningar lyser dock med sin frånvaro i debatten inför EU-valet 26 maj. Den präglas mest av positioneringar, vad de svenska partierna står för, mindre om vad de lovar att uträtta. Det senare kanske också vore svårt att begära i ett parlament med långt över hundra partier(!).

Men eftersom långtidsbudgeten även ska godkännas av ministerrådet borde regeringen visa en klarare viljeinriktning. Stödpartierna, C och L, har signalerat en spendervillighet som inger oro. Kommer regeringen då ha kraft att utnyttja vetorätten om förhandlingarna i rådet skulle dra iväg åt ett galet håll?

Frågan förbigicks med tystnad inför riksdagsvalet. Nu är det hög tid att alla partier visar korten. EU är en alltför viktig institution för att ifrågasättas för bristande demokrati.

Ingemar Bengtsson