Varför inte kalla dem för boende, hyresgäster eller något annat mer respektfullt, menar insändarskribenten.
Varför inte kalla dem för boende, hyresgäster eller något annat mer respektfullt, menar insändarskribenten. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Ett underligt språkbruk

Ordet ”brukare” som används i samband med äldreboenden sänder rysningar till mig, och känns som att man vill nedvärdera människor som bor på äldreboenden, skriver Anders Lundvall.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Allt oftare nu, strängt taget ständigt, används ordet ”brukare” när boende i äldreboenden omnämns i pressen och annan media.

I mitt, förmodligen ålderdomliga brukande av svenska språket, känns ordet som att det hänger i luften, och saknar förankring. Missbrukare, förstår vi, lantbrukare är en annan brukare eller jordbrukare. Finns fler, men enbart brukare känns underligt!

Ordet som det används i samband med äldreboenden sänder rysningar till mig, och känns som att man vill nedvärdera människor som bor på äldreboenden.

Varför inte kalla dem för boende, hyresgäster eller något annat mer respektfullt! Trots allt betalar de för sin vistelse!

Anders Lundvall

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS