Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Varför inte kalla dem för boende, hyresgäster eller något annat mer respektfullt, menar insändarskribenten. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Ett underligt språkbruk

Ordet ”brukare” som används i samband med äldreboenden sänder rysningar till mig, och känns som att man vill nedvärdera människor som bor på äldreboenden, skriver Anders Lundvall.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Allt oftare nu, strängt taget ständigt, används ordet ”brukare” när boende i äldreboenden omnämns i pressen och annan media.

I mitt, förmodligen ålderdomliga brukande av svenska språket, känns ordet som att det hänger i luften, och saknar förankring. Missbrukare, förstår vi, lantbrukare är en annan brukare eller jordbrukare. Finns fler, men enbart brukare känns underligt!

Ordet som det används i samband med äldreboenden sänder rysningar till mig, och känns som att man vill nedvärdera människor som bor på äldreboenden.

Varför inte kalla dem för boende, hyresgäster eller något annat mer respektfullt! Trots allt betalar de för sin vistelse!

Anders Lundvall