Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Äldreboendet Geråshus är ett av äldreboendena som drabbats hårt av coronaviruset. Bild: Stefan Berg
Äldreboendet Geråshus är ett av äldreboendena som drabbats hårt av coronaviruset. Bild: Stefan Berg

Ett under att inte fler äldreboenden drabbats av corona

Under de elva år jag var medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunal verksamhet besökte inte IVO något av de boenden som jag ansvarade för, skriver Robert.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En kommentar till "Öka den medicinska kompetensen i äldrevården" (GP 28/5).

Det är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som har tillsynsansvaret över alla särskilda boenden för äldre som i dagligt tal kallas äldreboenden. Under de elva år jag var medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunal verksamhet besökte inte IVO något av de boenden som jag ansvarade för. Man nöjde sig med att granska privata vårdgivare.

IVO kräver mot betalning tillstånd av alla äldreboenden som drivs i privat regi. Äldreboenden som drivs i kommunal regi behöver inte tillstånd. För att få tillstånd ska vårdgivaren skriftligt svara på ett antal frågor av främst social karaktär. Exempelvis ”Beskriv syftet med målgruppens vistelse i verksamheten”. När det gäller krav på den person som ska förestå verksamheten så kan enligt IVO bland annat sjuksköterskeexamen ge den sammantagna kompetens som krävs men helst bör man vara socionom. Något krav på medicinsk kompetens för att ansvara för verksamheten behövs således inte. Med dessa förutsättningar är det ett under att inte fler äldreboenden drabbats av coronavirus.

Robert

LÄS MER: Ingen syrgas på Göteborgs äldreboenden

LÄS MER: Nästan 200 döda i covid-19 på äldreboenden i Göteborg