Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vem kommer att betala för alla som inte kommer i närheten av att betala för sin del, undrar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vem kommer att betala för alla som inte kommer i närheten av att betala för sin del, undrar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ett stabilt pensionssystem?

De dryga 3 miljoner som jag inbetalt kommer att återgå till det anonyma kollektivet av pensionärer där det inte finns nog inbetalt, skriver Bo Lundgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Någonstans i diskussionerna om den allmänna pensionen försvinner fakta. Hur mycket pengar betalas in och vad täcker dessa insatser?

I mitt fall har jag i över 40 år betalat in max pensionsavgift. Skulle jag gå bort tidigt finns det inget återbetalningsskydd. De dryga 3 miljoner som jag inbetalt kommer att återgå till det anonyma kollektivet av pensionärer där det inte finns nog inbetalt. Mina barn har alltså ingen användning av mina inbetalningar.

Leder nu detta system till en god pension för mig? Jag började ta ut den allmänna pensionen vid 62 år och har nu inklusive Premiepensionen 16 293 kronor per månad.

Bostadsbidrag får jag självklart inte då jag arbetar vidare och har egna pensioner men detta innebär alltså att jag har en lägre allmän pension än den som uppbär garantipension plus bostadsbidrag.

Ett stabilt pensionssystem? Och vem kommer att betala för alla som inte kommer i närheten av att betala för sin del?

Bo Lundgren

LÄS MER: Rättvist att tjänstepensionen är en generationsfråga?

LÄS MER: Deltidsjobb efter 65 ger mer i pension

LÄS MER: Folk som heter som sina jobb