Detta bör uppmärksammas av företagsledningar, tycker insändarskribenten.
Detta bör uppmärksammas av företagsledningar, tycker insändarskribenten. Bild: Andrey Popov/Mostphotos

Engelsktalande uppträder som små imperialister

Det är ju inte bara av lättja de underlåter att lära sig svenska, skriver Bernt Abrahamsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Lite sent blir jag uppmärksammad på en utomordentlig insändare i er tidning. ”Den engelsktalande elefanten i rummet” (7/11). Det beskriver på pricken den frustration jag själv har känt många gånger över hur en enda person, som vägrar lära sig svenska, tvingar oss andra på jobbet att tala engelska, trots att vi är femton svensktalande runt bordet.

Och inte nog med att vi måste göra det i arbetssituationer, vi gör det också av artighet runt kaffebordet, till förfång för förtroligheten och också många gånger sammanhållningen i gruppen. Det går inte att komma ifrån, att gruppkänslan blir mindre om man inte kan diskutera obehindrat.

ANNONS

Jag håller med om att detta bör uppmärksammas av företagsledningar. Varför ska engelsktalande invandrare få uppträda som små imperialister och tvinga på oss svenskar sitt eget språk?

Det är ju inte bara av lättja de underlåter att lära sig svenska, utan också för att de då kan behålla ett språkligt övertag i mötesrummet, ett övertag som de besitter trots att vi svenskar är rätt så bra på engelska i dessa dagar.

Om vi anser att somalier och etiopier och andra ska lära sig svenska när de kommer hit, ska vi väl kräva samma sak av engelsktalande, eller hur? De är ju i regel mer välutbildade, och borde inte ha några problem att lära sig vårt språk. Om de vill!

Bernt Abrahamsson

LÄS MER:H&M verkar ha glömt svenskan

LÄS MER:Är svenskan hotad?

LÄS MER:Inte svenska, inte finska, utan engelska

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS