Sedan Storbritannien lämnade EU har engelskan förlorat något av sin glans, tycker skribenten.
Sedan Storbritannien lämnade EU har engelskan förlorat något av sin glans, tycker skribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Engelskans dominans i friskolorna hotar svenskan

Beklagligt att skolors val av undervisningsspråk inte har reglerats bättre, skriver C-G Pernbring.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

I mina ögon verkar det som om de privata friskolorna mer och mer tar över skolverksamheten från kommunerna. De här skolorna finns i dag på många orter och platser runt om i landet och skattefinansieras via skolpengen ändå!

Flera friskolor har engelska som huvudspråk. Internationella Engelska Skolan är ett typiskt exempel. Vårt modersmål har av någon outgrundlig anledning här ersatts av engelska. Varför? Engelska är inte ett officiellt språk i Sverige. Och Storbritannien har ju sedan 2020 lämnat EU. Engelskan har därför förlorat något av sin glans och betydelse i Europa.

Jag anser att skolor som har engelskspråkig undervisning som affärsidé på sikt kommer att hota utvecklingen av det svenska språket. Sverige behöver nämligen även i fortsättningen välutbildade unga människor som kan förstå och uttrycka sig väl på vårt modersmål.

ANNONS

Detta gäller inom alla yrkesområden där språket ska användas i kontakter med allmänheten. Det är väldigt beklagligt att skolors val av undervisningsspråk inte har reglerats bättre inom det svenska skolväsendet och skolsystemet.

Dessa frågor har debatterats i flera år och jag menar att det nu verkligen är på tiden att vakna i denna viktiga språkpolitiska fråga. Jag har ett par frågor till politikerna i Göteborg: Vad anser ni om att engelska är huvudspråk på flera svenska privata friskolor? Och, ska engelska bli officiellt språk i Sverige i framtiden eller, rent av, vårt nya modersmål?

C-G Pernbring

LÄS MER:Den engelsktalande elefanten i rummet

LÄS MER:Tjatande föräldrar bidrar till glädjebetyg

LÄS MER:Hur skulle skolan bli bättre om populära friskolor förbjöds?

ANNONS