Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

En riskabel matsedel

Att endast servera vegetarisk mat i alla kommunala verksamheter och ersätta mejeriprodukter med vegetabiliska alternativ är ett radikalt och riskabelt experiment, skriver K Larsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Miljöpartiet och Vänstern vill omgående gå vidare med åtgärderna i miljönämndens rapport Fossilfritt Göteborg. Där är en av de viktigaste åtgärderna att; ”endast servera vegetarisk mat i kommunala verksamheter och ersätta mejeriprodukter med vegetabiliska alternativ”.

Staden serverar cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg varje år. Vegetariskt protein sägs ha hälften av klimatpåverkan jämfört med motsvarande mängd kött, främst nötkött. Hänsyn till hälsa skall tas, särskilt för äldre, men ”det handlar främst om att ändra attityder och normer”.

Detta är ett radikalt och riskabelt experiment med barn i förskolor och skolor.

Skolan har nog av experiment och försämrade resultat.

Kött ger mer protein som tas upp bättre än växtbaserat. Vegetarisk mat innehåller inte kött från ko, gris och kyckling, inte heller ägg eller fisk och inga mjölkprodukter. Barn som växer och skall klara skolan behöver effektivt protein. Redan i dag ges mina barnbarn klena luncher på potatis- eller morotssoppa och max två hårda bröd utan ost.

Skolan har nog av experiment och försämrade resultat.

Äldres hälsa är beroende av ett högt proteinintag för att kompensera för ett sämre näringsupptag och de skall inte tvingas till ”omskolning” sent i livet.

K Larsson