Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mutor hos Poseidon i Göteborg. Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Mutor hos Poseidon i Göteborg. Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

En rättvis hyressättning

Bruksvärdesprincipen innebär att hyran ska sättas efter den standard som lägenheten och fastigheten har, skriver Göran Helgegren, Poseidon.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

21/3 Ska hyresgästerna betala för normalt underhåll?

Underhåll av lägenheten ingår i din hyra och är inget du behöver betala extra för. Underhåll innebär att befintligt material byts ut eller underhålls. Ibland behöver vi göra åtgärder som innebär att standarden av den enskilda lägenheten höjs och det är då förenat med en hyreshöjning.

Att ersätta tvåglasfönster med treglas innebär en högre standard i lägenheten eftersom det ger en bättre ljudisolering och ett jämnare inomhusklimat. När gasspisarna byttes ut till moderna hällspisar uppgraderades även elen i din fastighet med förbättringar i form av bland annat jordfelsbrytare och jordade uttag. Därför justerades hyran.

I Sverige har vi en bruksvärdesprincip för hyressättning. Det är en modell som både vi på Poseidon och Hyresgästföreningen förordar framför marknadshyror. Bruksvärdesprincipen innebär att hyran ska sättas efter den standard som lägenheten och fastigheten har. Genom modellen kan vi säkra en rättvis hyressättning, där varje hyresgäst betalar för den standard man har i sitt boende. Om du har frågor kring din hyra är du välkommen att höra av dig till mig!

Göran Helgegren, affärsutvecklare, Poseidon