Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

En ny sorts feminism?

Om världens kvinnor bara födde ett barn vardera så skulle varje ny generation bara vara hälften så stor som föregående. Då skulle Jordens resurser på sikt räcka till alla, skriver signatur M40.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Någon gång under sensommaren kommer vi att ha förbrukat Jordens årliga resurser. Resten av året lever vi på lån eller snarare stöld från våra efterkommande. Dessutom fördärvar och förbrukar vi naturresurser i alltmer ökad takt.

Alla överenskommelse, larmrapporter med mera till trots är ingen lösning i sikte.

Det är rätt trist att det bästa rådet en gammal morfar kan ge till sina barnbarn är att inte skaffa några egna barn.

Den politiker som vågar knysta om att vi egentligen är för många människor måste ha en annan födkrok inom räckhåll för den stormflod hen i så fall utsätts för.

Men det finns en metod som rent teoretiskt kan fungera: Om världens kvinnor bara födde ett barn vardera så skulle varje ny generation bara vara hälften så stor som föregående. Efter några få generationer skulle våra efterkommande vara så pass få att Jorden skulle kunna räcka till en dräglig försörjning.

Detta är förstås en utopi. Inte minst så kallade ekonomer skulle få skrämselhicka. Men visst skulle åtminstone tanken kunna lanseras med den verkan det hava kan. Det vore ett feministiskt initiativ värt namnet.

M40