Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om vi inte vill ha fri hyressättning så måste svenska folket reagera och agera, skriver insändaren. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Om vi inte vill ha fri hyressättning så måste svenska folket reagera och agera, skriver insändaren. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

En lägenhet är inte en bil

En bostad är en mänsklig rättighet enligt FN, skriver Kjell Olsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En bostad är inte som en bil. En bil köper du om du har råd. En bostad är en mänsklig rättighet enligt FN.

Andra mänskliga rättigheter är skola och sjukvård. Här agerar staten, regionerna och kommunerna aktivt. De bygger sjukhus och skolor.

Det borde vara samma sak när det gäller bostäder, och det var det också en gång i tiden. På 1960-talet bestämde den socialdemokratiska regeringen att bygga 1 miljon bostäder. Staten lånade ut pengar till de allmännyttiga bostadsbolagen. Lånen hade bra villkor och de kommunala bostadsbolagen skulle drivas utan vinst. Så borde vi göra nu också.

Men nu är ett förslag på gång som går i rakt motsatt riktning: Fri hyressättning i nyproduktion. Minister Morgan Johansson försöker få det att låta som att det är en bagatell. Dessutom gäller det också vid ombyggnad.

Exakt vad som händer om detta genomförs kan man inte veta, men man kan ana.

Exakt vad som händer om detta genomförs kan man inte veta, men man kan ana. En fastighetsägare kan sätta en hög hyra och det kommer att finnas desperata människor som inte ser någon annan lösning än att betala. Fattigdomen kommer alltså att öka. För att ha råd kommer flera människor att tränga in sig i samma lägenhet. Även trångboddheten kommer alltså att öka.

Så också utbetalningarna av bostadsbidrag och försörjningsstöd – våra skattepengar. Samtidigt som fastighetsägarna säkerligen blir rikare.

Om vi inte vill ha detta så måste svenska folket reagera och agera. Tillsammans kan vi lösa det.

Kjell Olsson

LÄS MER: Historiska beslutet: regeringen faller

LÄS MER: Striden handlar om hyror – och om Löfvens regeringsunderlag