I artikeln om professor Fredrik Nyströms bok om motion och hälsa (GP 10/11) kunde man läsa att han är förvånad över att Livsmedelsverket inte har ändrat riktlinjerna för sina kostrekommendationer (tallriksmodellen) till förmån för en kolhydratlåg kost!
Livsmedelsverkets råd är baserade på en hälsosam kost, där näringsbehovet i en befolkning tillgodoses. Lågkolhydratkost är en form av bantningskost, där risken för obalans i näringsintaget är stor, när födoämnen som ris, pasta, bröd, potatis och även frukt begränsas. Dessa utgör en stor del av vårt energiintag, vilket i en kolhydratlåg kost ska ersättas av fett och protein.
LÄS MER:Därför mår du pyton när du slutar äta socker
Fett är näringsfattigt och till skillnad från baljväxter, innehåller inte protein som är kolhydratfritt de näringsämnen som sädesprodukter och frukt har.
Nyström fokuserar på viktnedgång och hjärt- och kärlsjukdomar i sina argument, men hälsa innefattar så mycket mer, inklusive en näringsrik kost.
En lågkolhydratkost brukar innebära en högre köttkonsumtion, vilket inte ligger i tiden. Och, har Nyström tänkt på vilka konsekvenser en sådan rekommendation från Livsmedelsverket skulle ha i samhället? Lite väl flummigt från en professor.
Gunilla Nordhammar, dietist
LÄS MER:Stenålderskost minskar nivån av blodfetter
LÄS MER:Unik studie testar om nordisk kost hjälper mot depression
LÄS MER:Nej, morötter är inte farliga