Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Långväga resor blivit billigare med den nya zonindelningen, menar Västtrafik.  Bild: Per Landén
Långväga resor blivit billigare med den nya zonindelningen, menar Västtrafik. Bild: Per Landén

En billig flygresa kostar mer för klimatet

Från den 1 mars kommer hållplatserna Kobackavägen, Kullavägen, Pixbo dammar, Pixbo herrgård samt Persikovägen i Härryda kommun bli en omlottzon, skriver Alice Roman Dadisho.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

29/12 Bussen till Mölnlycke är dyrare än en flygbiljett

En traumatisk skilsmässa är som gissat inte motivet till våra priser. Däremot har Västtrafiks zonindelning, grunden i prissystemet, gjorts om sedan drygt ett år tillbaka. 70 zoner har blivit tre. Med större zoner och färre biljetter har det blivit enklare att resa kollektivt. Det ger oss goda förutsättningar för att få fler att välja ett hållbart sätt att resa. En billig flygresa kostar trots allt desto mer för klimatet.

LÄS MER: Kranskommunens missnöje efter ett år med ny zonindelning

Förändringen innebär att många långväga resor blivit billigare, men också att vissa resor blivit dyrare. Det går inte att göra en så här stor förändring utan att det innebär förbättringar för några och försämringar för andra. Priserna i kollektivtrafiken beslutas av politikerna i kollektivtrafiknämnden i regionen.

LÄS MER: Dygnsbiljetter ökar mest när Västtrafik höjer priser

Det framkommer inte mellan vilka hållplatser du reser. Men från den 1 mars kommer hållplatserna Kobackavägen, Kullavägen, Pixbo dammar, Pixbo herrgård samt Persikovägen i Härryda kommun bli en omlottzon och både tillhöra zon A och zon B, vilket gör att du kan resa dit från Göteborg med en biljett för zon A.

Alice Roman Dadisho, Västtrafik

LÄS MER: V: Blågröna måste sluta höja Västtrafiks priser!