Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En annan syn på djur

Oavsett hur djuren har det är grundidén den samma, även i ekologisk småskalig uppfödning, att göra vinst på att föda upp djur som förr eller senare slaktas, skriver Sven Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Kerstin Herbertsson, 11/5

Kerstin Herbertsson försvarar svensk djurhållning i stort. Jag kan hålla med om att det finns skillnader gentemot utlandet, med mindre antibiotika, mindre hormontillförsel och andra regler om bland annat utevistelse, men jag vill snarare lyfta djurrättsperspektivet än djurskyddet. Oavsett hur djuren har det är grundidén den samma, även i ekologisk småskalig uppfödning, att göra vinst på att föda upp djur som förr eller senare slaktas.

Mjölkkor slaktas ofta vid cirka fem års ålder, när de inte längre är lönsamma. Jag kan inte med bästa vilja i världen kalla den hanteringen för djurvänlig, oavsett hur djuren har det.

Jag drömmer om en värld där människor i stort sett inte efterfrågar dödande av varken djur eller människor, födda eller ofödda.

Det är själva den etiska grundfrågan om att föda upp andra arter som intresserar mig mest. Jag är själv vegan (och till höger politiskt), och jag önskar att kunskapen om och populariteten för veganska alternativ växer. I dag kommer också mycket nytt, och flera kända företag agerar. Jag tror på marknadslösningar.

Då kan efterfrågan på animalier falla. Det går inte över en natt, men kanske över flera generationer. Min vision är helt enkelt en avveckling av uppfödningen av kött- och mjölkdjur samt av fisket. Jag drömmer om en värld där människor i stort sett inte efterfrågar dödande av varken djur eller människor, födda eller ofödda. Jag tror det kan uppnås, inte genom tvingande lagar, men med nya värderingar, en annan syn på djur.

Självklart tar jag mycket kraftigt avstånd från ett fåtal djurrättsaktivister som har olagliga aktioner som metod.

Sven Johansson