Många skolor i dessa utanförskapsområden ska minska sin personal i höst för att följa budget och det är helt fel väg att gå, påpekar insändarskribenten.
Många skolor i dessa utanförskapsområden ska minska sin personal i höst för att följa budget och det är helt fel väg att gå, påpekar insändarskribenten. Bild: Stefan Bennhage

Eleverna behöver stöttning – inte nedskärningar

Vilket är viktigast, att jag undviker smittorisk eller att eleverna uppnår målen?, frågar sig Janne Otterström, som menar att politikerna måste prioritera skolan.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Angående "Grundskoleförvaltningen sätter munkavle på chefer" 20/4 så kan jag bara hålla med! Rektorer och lärare får inte berätta om de stora problem som finns i många skolor, kanske särskilt i skolor i våra så kallade utanförskapsområden. Budgeten ska hållas, elevernas välmående och intressen sätts i andra hand.

Själv är jag ”senior” i en skola i Bergsjön. Det innebär att jag hjälper eleverna utan att det kostar mer än mat i bamba och kaffe i personalrummet. Jag vet att det finns stora behov av hjälp, kanske inte minst för att nästan inga har svenska som förstaspråk. Just innan Folkhälsomyndighetan kom med sina råd så var rektor och jag överens om att jag i första hand skulle jobba med de elever som riskerar att inte klara målen. Men, jag är 70+, så nu ska jag i stället stanna hemma. Vilket är viktigast, att jag undviker smittorisk eller att eleverna uppnår målen? Skolan har ju inte pengar att anställa någon som kan ge dessa elever den extra hjälp som de behöver.

ANNONS

Så alla beslutsfattare, politiker och tjänstemän, nu är det hög tid att se till det som är bäst för våra elever och vårt samhälle, inte vad som följer budget.

Och vad händer efter coronapandemin har lugnat ned sig? Många skolor i dessa utanförskapsområden ska minska sin personal i höst för att följa budget. Hur går det då för de elever som hamnat än mer efter i vår? Jag har några förslag:

- Våra politiker måste se till så alla skolor kan ge en likvärdig utbildning, alltså följa skollagen. Det är vår skyldighet. Och vad kostar det på sikt om många elever misslyckas?

- Seniorverksamheten kan definitivt utökas. Grundskoleförvaltningen bör hjälpa de skolor som vill ha seniorer i sin verksamhet. Lämna inte detta till respektive rektor.

- Förslaget med närpoliser i bamba aktualiserades på den skola där jag är verksam men föll på skattetekniska skäl. Om poliser kommer till skolan på sin lunchrast, umgås med eleverna där och sedan äter tillsammans med dem så ska de skatta för fri lunch. Vad är detta? Är det inte viktigare att eleverna blir kompisar med polisen än att poliserna betalar extra i skatt?

Så alla beslutsfattare, politiker och tjänstemän, nu är det hög tid att se till det som är bäst för våra elever och vårt samhälle, inte vad som följer budget.

Janne Otterström, pensionär och ”senior” i en skola i Bergsjön – som vill tillbaka

ANNONS

LÄS MER: Politiker befarar stora nedskärningar på skolorna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS