Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Elefanten i klimatrummet

Min elefant i rummet gäller IPCC och andra som förespråkar 1,5 grader klimatomställning på åtta år utan att ha en plan för kostnaderna, skriver Thomas Frang.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Slutreplik till Kjell, 31/12

Jo, det svider lite att vi på 13 år låtit 300 miljarder gå till privat konsumtion och inte till miljön eller sociala reformer.

Min elefant i rummet gäller IPCC och andra som förespråkar 1,5 grader klimatomställning på åtta år utan att ha en plan för kostnaderna. Vad kostar en snabbomställning av stål- och cementindustrin ? Vilka blir arbetslösa? Vem skall betala för alla fossilbilar som blir värdelösa inom åtta år?

I Norge är hälften av alla bilar som säljs eldrivna tack vare massiva skattesubventioner som annars kunde gått till det sociala eller konsumtion. Moderaterna vill storsatsa med en miljard för bland annat laddstolpar, men bara elomställningen kostar 900+500 miljarder utspritt över 20 år.

Pengar är bara ett mått på människors arbete. Ingen vågar ge en bild av hur vi skall dirigera Sveriges arbete så att vi klarar omställningen på åtta år. Realiteten är att det kommer att ta 30-40 år för Sverige och ännu mer för resten av världen. Resultat: minst 3,5 grader temperaturhöjning.

Thomas Frang