Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Ej rättssäkert av Skatteverket

Rättssäkerheten kan ifrågasättas då Skatteverket kan ångra sig och undanröja sina egna beslut när de överklagas till Förvaltningsrätten, skriver Stig Wiklund.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En knalle som får ett beslut från Skatteverket att betala en kontrollavgift har rätt att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten, men knallen skall sända överklagandet till Skatteverket.

När Skatteverket får överklaganden händer det anmärkningsvärda att en del överklaganden undanröjs i stället för att sändas till domstolen.

Rättssäkerheten kan ifrågasättas då Skatteverket kan ångra sig och undanröja sina egna beslut när de överklagas till Förvaltningsrätten. Beslut tagna på tvivelaktiga grunder gör att den som inte behärskar den snåriga djungel av regler och tolkningar av lagen betalar utan att överklaga, att anlita en advokat kan blir dyrare än avgiften. Skatteverket kan således uppge, citat ”det är sällan SKV förlorar i domstolen”, men har i skrivandets stund inte svarat på frågan hur många överklaganden som undanröjts sedan kassaregisterlagen började gälla för torg och marknadshandeln första januari 2014.

Stig Wiklund