Droppen som fick bägaren att rinna över

Sparandet på blodgivare är ynkligt, särskilt i ljuset av annan vidlyftig hantering av skattebetalarnas pengar, skriver signaturen Luttrad blodgivare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Läser med viss besvikelse i söndagens GP att ”ingen gåva till blodgivare när sjukhuset sparar”. Läser vidare i torsdagens GP under Fria ord att man ska vara beredd att ge och avstå ännu mer som blodgivare. Metodiken verkar märklig och omvänd – att hoppas på mer mot att ge mindre.

Även jag har lämnat blod sedan 1980-talet. Jag har dock fått göra uppehåll i mitt givande då och då på grund av utlandsarbete med Räddningsverket, MSB, FN och Försvarsmakten i länder som kräver ”karantän” innan blodgivning hemma får återupptas, så jag vill tro att min vilja att hjälpa till ändå varit och är tydlig.

ANNONS

Blod säljs mellan landsting och sjukvård för drygt 1 000 kr per påse (4,5 dl). Blodplasma från plasma-/ blodgivning säljs av sjukvården i landet för cirka 60 miljoner kronor om året.

Blod säljs mellan landsting och sjukvård för drygt 1 000 kr per påse (4,5 dl). Blodplasma från plasma-/ blodgivning säljs av sjukvården i landet för cirka 60 miljoner kronor om året för tillverkning av dyra läkemedel. Den ersättning som lämnas vid blodgivning, 30 kr, räcker inte ens till resa med lokaltrafik till och från givarstället, som för övrigt blivit färre.

I Göteborg finns i dag cirka 20 000 blodgivare (cirka 3,4 procent av invånarna) som tyvärr tycks vara en krympande skara. I ett Göteborg som jag tycker stundtals kantas av vidlyftig och uppseendeväckande hantering av skattemedel tycker jag detta sparande på blodgivare är ynkligt och tyder på att sjukvården i Göteborg inte tar den sjunkande tillgången på blod och blodgivare på allvar.

Luttrad blodgivare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS