Cirka 200 000 ungdomar i Sverige drömmer om ett eget hem men bostadsbristen hindrar oss från att förverkliga drömmar om studier, arbete och familj, skriver Antonia.
Cirka 200 000 ungdomar i Sverige drömmer om ett eget hem men bostadsbristen hindrar oss från att förverkliga drömmar om studier, arbete och familj, skriver Antonia. Bild: Pernilla Dahnberg

Drömmen om en egen bostad

Alla människor har rätt till ett eget hem. Det ger både frihet och trygghet. Trots detta bor över 200 000 av Sveriges unga vuxna hemma hos sina föräldrar mot sin vilja. Vilka konsekvenser får bostadsbristen och hur ska jag som 17-åring kunna känna framtidstro, skriver Antonia.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Enligt Hyresgästföreningen är det knappt 57 procent av Sveriges unga vuxna som bor i egen bostad. Detta är den lägsta uppmätta andelen någonsin. Dessutom lever var fjärde ungdom under den gräns som kronofogden har som lägsta nivå att behålla vid skuldsanering.

Bostadsbristen är något som främst påverkar dem som är mest utsatta i samhället: ungdomar, nyskilda, låginkomsttagare, nysvenskar och alla de som inte har råd med en kontantinsats till en bostadsrätt. Även det äldre paret som blivit för gamla för att bo kvar i den stora villan drabbas.

Bostadsbristen påverkar även de framtida val vi gör i livet. Den skapar en hopplöshet hos oss unga och ökar risken för en svart bostadsmarknad och bedrägerier. Möjligheten att bo avgör om du kan tacka ja till en studieplats eller ett nytt jobb och för arbetsgivare kan det bli svårt att rekrytera.

ANNONS

Det finns alltid personer som säger: ”Det är bara att ta ett lån.” Sanningen är att det är oerhört svårt att få ett lån. Och att bo hemma ett tag till är ingen lösning. Snarare bidrar det till problem med relationer och psykisk ohälsa.

Bostadsbristen drabbar hela samhället men främst oss unga och skapar oerhörd stress över risken att inte kunna ta det jobb man vill, inte våga bilda familj och inte kunna flytta dit man vill.

Antonia

17 år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS