Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Evan Vucci
Bild: Evan Vucci

Donald Trump borde lyssna på Lincoln

Hur ska Donald Trump kunna visa mexikaner och övriga latinamerikaner att de är lika mycket värda som alla andra människor? undrar Claes Thulin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Kan Donald Trumps ordval få någon av hans sympatisörer att ta till vapen och starta en masskjutning? I ett brev som en av massmördarna skrivit används ett ordval som liknar Trumps nedsättande uttalande om latinamerikaner, och i synnerhet mexikaner.

Som republikansk president borde Trump lyssna på Abraham Lincoln, och liksom sin företrädare sträva efter att bli en förebild för alla amerikaner. Lincoln är den president som avskaffar slaveriet och ger de svarta slavarna fullständiga medborgerliga rättigheter. Lincolns omvärdering av synen på svarta leder även till ett ändrat ordval. Svarta medborgare med afrikanskt ursprung kallas afroamerikaner.

Hur ska Donald Trump kunna visa mexikaner och övriga latinamerikaner att de är lika mycket värda som alla andra människor?

Så länge Trumps mur mot Mexiko växer, cementeras den nedvärderande synen på de människor han utestänger. En nedvärdering som kan ha påverkat en av Trumps sympatisörer, och bidragit till masskjutningen i EL Paso vid den mexikanska gränsen?

Claes Thulin