Källsortering har blivit omdiskuterat, skriver insändaren.
Källsortering har blivit omdiskuterat, skriver insändaren. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ditt skräp – en het potatis

Man får innerligen hoppas att den berörda myndigheten tar ett nytt grepp på saken och klargör vad som ska gälla framöver, skriver Leif Hanson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Frågan om hur vi ska återvinna tidningar och förpackningar av wellpapp, plast, glas, metall har stötts och blötts i flera år. Egentligen är det producenternas ansvar att se till att det sker, men alla och envar har kunnat konstatera att man inte tagit ansvar fullt ut. Det räcker att se hur det ofta ser ut vid återvinningsstationerna.

Från statligt håll har man nu utfärdat ett återvinningsdirektiv som dikterar att återvinningen ska ske fastighetsnära, det ska i varje fastighet avsättas ett lämpligt och arbetsmiljövänligt utrymme för detta. Varje fastighetsägare av flerfamiljshus som redan har ett sådant vet att det är förenat med en hel del kostnader och besvär och dessutom betalar man i dag hämtningen även om det är till lägre kostnad än rest- och matavfall. Nu menar man att kostnaden ska läggas på producenterna vilket naturligtvis är det enda rimliga.

ANNONS

Nu menar man att kostnaden ska läggas på producenterna vilket naturligtvis är det enda rimliga.

Det här aktuella direktivet skulle börjat införas 2021. Men då det inkommit många invändningar från berörda har man nu skjutit upp starten till 2023. Det har blivit en het potatis helt enkelt. Och man kan även som lekman lätt konstatera att det här finns betydande oklarheter.

Det har mig veterligen inte heller varit någon förberedande dialog mellan myndigheten, producenterna och fastighetsägarna i gemen. Till råga på det har man lagt till en ytterligare så kallad fraktion, nämligen skrymmande sällanförpackningar vilket är svårhanterligt ur flera aspekter. Dessutom är det så att fastighetsägarna enligt lag ska ta hand om sådant som ska källsorteras och se till att det tas hand om på ett adekvat sätt om inte den enskilde hyresgästen gör det.

Man får innerligen hoppas att den berörda myndigheten tar ett nytt grepp på saken och klargör vad som ska gälla framöver och även väger in frågan om källsortering som något som kanske ska ske fastighetsnära. Inte bara peka med hela handen och sedan vända dövörat till.

Leif Hanson, Uddevalla

LÄS MER:Här är sakerna bostadsrättsägare vill ha i huset

LÄS MER:Så mycket vill svenskarna göra för att stoppa klimathotet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS