Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Detta löser marknaden

Frågan är inte ”om” bruksvärdessystemet ska avvecklas, utan ”när” och ”hur”, skriver John Winquist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Arkitekt Magnus Månssons inlägg på GP Debatt (2/6) om kvalitet i bostadsbyggande är väl värt att läsa – flera gånger om. Kvalitet lönar sig på längden.

En central fråga är var ligger incitamentet för att bygga bra bostäder till rimligt pris utan att ”bara ökar vinstmarginalen” för dem som bygger bostäder? En del av svaret är en fungerande marknad för både hyresrätter och bostadsrätter.

Bruksvärdessystemets syfte har varit att hålla nere boendekostnader genom att inte låta marknaden bestämma hyresnivåer. En följd av detta har blivit att det byggs dyra bostadsrätter, i stället för hyresrätter, eftersom det är där vinsten ligger. Bruksvärdessystemet har motverkat sitt eget syfte.

Frågan är inte ”om” bruksvärdessystemet ska avvecklas, utan ”när” och ”hur”. En fungerande marknad, med balans mellan tillgång och efterfrågan, är drivkraften som kommer att ge bra bostäder till rimligt pris på sikt.

John Winquist

Göteborg