Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter kastar gatsten på polisen den 15 juni 2001. Göteborgskravallerna, som uppstod i samband med EU-toppmötet den 14-16 juni 2001. Bild: Stefan Berg
Demonstranter kastar gatsten på polisen den 15 juni 2001. Göteborgskravallerna, som uppstod i samband med EU-toppmötet den 14-16 juni 2001. Bild: Stefan Berg

Det var inte poliserna som satte eld på Avenyn!

En eloge till polisen och deras mod i detta kusliga kaos av våldsamheter där polisen var i klart numerärt underläge! , skriver ”AH 75+”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det har förts fram av vissa i både SR, SVT och tidningar att det var polisens fel att det blev som det blev under Göteborgskravallerna 2001. Jag häpnar över hur dessa kommit fram till den slutsatsen!

Polisens enda uppgift var att se till att ingen av G7-medlemmarna eller deras entourage kom till skada under sin tid i Göteborg. 50 000 aktivister av olika falanger reste hit, varav alltför många med målet att förstöra så mycket man kunde. Och de lyckades över hövan!

Endast ett fåtal ämnade fredligt demonstrera sitt missnöje mot G7-mötet.

Om endast de fredliga infunnit sig hade kravallerna aldrig hänt, ty det var inte poliserna som satte eld på Avenyn, slog sönder samtliga skyltfönster eller kastade gatsten, som kan vara dödande vid träff i huvudet!

En eloge till polisen och deras mod i detta kusliga kaos av våldsamheter där polisen var i klart numerärt underläge! Stort TACK till alla er som valt detta livsfarliga yrke för att skydda och hjälpa oss vanliga, hederliga medborgare i en allt hänsynslösare tid!

AH 75+

LÄS MER: 20 år senare – här är arvet efter Göteborgskravallerna

LÄS MER: En helg som skadade förtroendet för polis och rättsväsende

LÄS MER: Så minns göteborgarna kravallerna 2001

LÄS MER: Så minns fotografen Per Englund Göteborgskravallerna