Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det här är vad vi får för pengarna

Redan efter första dygnet på BB hade jag en helt annan uppfattning än den som media och bekanta beskrivit för mig, skriver signaturen Tvillingarna.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är sorgligt att läsa om de negativa erfarenheter som personer och patienter genomlidit i den svenska förlossningsvården. Mycket behöver förbättras och det är bra att media uppmärksammar det. Samtidigt är det viktigt att få ta del av en nyanserad bild. Som nyblivna föräldrar nyss hemkomna från Östra sjukhuset i Göteborg vill vi därför dela med oss av våra erfarenheter.

Vi vill berätta om den kalkyl som vi inte hör någon prata om. Vi ombads betala 100 kronor per dygn för mamman och 200 kr per dygn för ”stödpersonen”. I vårt fall stannade vi på BB i fem dygn så summan landade på 1 500 kronor. Vad ”fick vi för pengarna”, då?

1) Kunnig, professionell och trevlig personal.

2) Förbrukningsartiklar såsom bindor och blöjor i obegränsad mängd.

3) Lunch och middag för mamman.

4) Frukost och kvällsfika.

5) Daglig städning av rummet.

6) Mediciner (smärtstillande tabletter).

Medvetna om att det här är ”tjänster”, ”service” och ”produkter” som vi måhända redan betalar för i egenskap av skattebetalare, anser vi att det är angeläget att ändå påtala det absurda priset om 1 500 kronor som vi ombads betala för det här. Att jämföras med timarvodet för en konsult i dagens industrilandskap som ligger på cirka 1 500 kronor, eller en natt i dubbelrum med frukost på det närliggande ”Appel Hotel” för lika mycket.

Som förstföderska hade jag, efter att tagit del av debatten kring förlossningsvården, låga förväntningar på min kommande tid på BB – men redan efter första dygnet hade jag en helt annan uppfattning än den som media och bekanta beskrivit för mig.

Slutligen vill vi tacka all inblandad personal för ett fantastiskt arbete under några av de viktigaste dagarna i våra liv.

Tvillingarna Ebbe & Alice med familj