Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: April Caarp

Det gömda kulturarvet

Ta reda på era fornlämningar och sätt upp en liten skylt så man kan hitta dem, skriver Peter Cassirer.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag får besök av en dam från Polen och vill visa henne hällristningarna i Hovås. Jag har fått adressen dit, den är lämpligt nog Hällristningsvägen. Jag har fått nummer sex på vägen, men GPS:en har bara fyra. Det kan ju inte spela någon större roll tror jag, men det visar dig ha viss symbolisk betydelse, för när vi kommer fram finns inget nummer sex och inte heller några hällristningar.

Jag ringer Turistbyrån och frågar efter hällristningarna, men den i och för sig mycket vänlige och tillmötesgående personen som jag talar med kan möjligen ha en aning om att sådana ska finnas men mer är det inte. Så jag ringer Kungsbackas turistbyrå och får en gatuadress till de mer kända hällristningarna i Fjärås. Väl där ser vi inga gravar och ännu mindre några hällristningar. En enda levande person visar sig vara en polack som bott här i tjugo år utan att höra talas om några hällristningar. Detta berättar han på polska för mitt ressällskap, för svenska kan han inte trots sina tjugo år här.

Ett nytt samtal till turistbyrån ger en ny, aningen diffus adress, men vid det här laget vill ressällskapet ha en capuccino så letandet efter hällristningar tar slut.

Härmed befordras ett vänligt förslag till respektive turistbyråer: ta reda på era fornlämningar och sätt upp en liten skylt så man kan hitta dem.

Peter Cassirer