Tyskland har haft lagstiftning mot nazism sedan 1945, hur har det gått, skriver insändaren.
Tyskland har haft lagstiftning mot nazism sedan 1945, hur har det gått, skriver insändaren. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Det går inte att stoppa nynazism med ett förbud

Hur illa vi än tycker om åsikterna går det inte att införa tankeförbud, skriver ”Zilver”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Man tar sig för pannan. Tror svenska politiker att man kan stoppar exempelvis nynazistiska organisationer genom att förbjuda dem? (Kommittédirektiv 2019:39)

Det enda man åstadkommer är att dessa organisationer ändrar officiell inriktning. Jämför med symbolen Thorrunan istället för hakkorset. Nästa steg är att de anammar dalahästen som symbol istället, vad gör vi då? Förbjuder dalahästen? Det går inte att förbjuda åsikter och det går inte att förbjuda organisationer på grund av åsikter heller.

Åsikter förblir och organisationer anpassar sig eller går under jorden.

Åsikter förblir och organisationer anpassar sig eller går under jorden. Det värsta som kan hända är att organisationerna går under jorden, då tenderar de att radikaliseras än mer och börjar bli riktigt farliga, exempelvis genom bombattentat som i Göteborg.

ANNONS

Hur illa vi än tycker om åsikterna går det inte att införa tankeförbud.

Tyskland har haft lagstiftning mot nazism sedan 1945, hur har det gått?

Efter murens fall har man allvarliga problem med att nynazism har exploderat i östra Tyskland där mindre städer blivit nästen trots lagstiftning. Folk som inte är meningsfränder har helt enkelt blivit utmobbade och flyttat. De som bor kvar har bildat ”hembygdsföreningar” utan insyn.

Man kan bara ana vad de sysslar med.

Zilver

LÄS MER:Debattörer: Förbjud rasistiska organisationer

LÄS MER:Tyskland förbjuder våldsam nazistgrupp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS