Upp till 17 år kan ta från ansökan till elproduktion för havsbaserad vindkraft, enligt Svensk Vindkraft.
Upp till 17 år kan ta från ansökan till elproduktion för havsbaserad vindkraft, enligt Svensk Vindkraft. Bild: Johan Nilsson/TT

Det går för sakta med havsbaserad vindkraft

Samtidigt rusar elpriserna i södra Sverige som berövats fossilfri elproduktion, skriver Per Eriksson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Det behövs mer fossilfri el och havsbaserad vindkraft, detta förs fram som ett snabbspår till skillnad från till exempel de nya mindre reaktorerna. Men verkligheten är en annan. Enligt tidningen Svensk Vindkraft tar det mellan 12 och 17 år från ansökan till elproduktion för havsbaserad vindkraft.

Om sex år kan nästa stora vindkraftprojekt, Kriegers Flak, i havet söder om Trelleborg börja leverera el. Då har det gått 26 år sedan ansökan. Samtidigt väntas Kanada ta den första småskaliga modulära kärnkraftsreaktorn i drift.

I Sverige byggs inga havsbaserade vindkraftverk och de ansökningar som ligger på bordet förväntas resultera i elproduktion 2032-2044. Samtidigt rusar elpriserna i södra Sverige som berövats fossilfri elproduktion och i Tyskland vill den ”gröne” energiministern återstarta stängda brunkolsverk, växthuseffekten till trots.

ANNONS

Per Eriksson

LÄS MER:Farlig polarisering gällande framtidens energiförsörjning

LÄS MER:Havsbaserad vindkraft förstör bara i din stjärnkikare

LÄS MER:Vindkraft är ingen lösning på energifrågan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS