Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Om förvaltningarna arbetar över gränserna istället för i stuprörstänk så är mycket vunnet, menar insändarskribenterna. Bild: NTB

Det går att upptäcka tidigt när något är fel

Förebyggande hemmaplansarbete har med stor framgång prövats i andra kommuner. Det går att upptäcka tidigt att en ung människa far illa, barn föds inte när de är tretton år, skriver företrädare för Demokraterna i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

29/8 Mycket oroad kring utvecklingen på Norra Hisingen

Att arbeta som socialsekreterare område Norra Hisingen är säkerligen tufft. För att klara det krävs en organisation som hela tiden stöttar och hjälper. Insändaren beskriver en arbetsplats där två saker krockar; kravet på att hålla budget, och Socialtjänstlagen.

När en orosanmälan görs, och socialsekreteraren ser att fara föreligger för den unges liv, så ska socialtjänsten ingripa oavsett vad budgeten säger. Dessvärre kan ett beslut om tvångsomhändertagande av en ung människa kosta 3–5 000 kronor per dygn. Statens Institutionsstyrelse, SIS, är de som tillhandahåller de flesta platserna, dessvärre återgår runt 90 procent av ungdomarna inom ett år i droger och/eller kriminalitet. Det finns fler aktörer men även där är priset högt, och själva tvångsplaceringen är ett så stort ingrepp i en ung människas liv att det ofta stjälper mer än det hjälper.

Det går att upptäcka tidigt att en ung människa far illa, barn föds inte när de är tretton år.

Så vad kan vi då göra? Förebyggande hemmaplansarbete har med stor framgång prövats i andra kommuner. Det går att upptäcka tidigt att en ung människa far illa, barn föds inte när de är tretton år. Väldigt ofta ser förskolepedagogerna när något är fel och då måste kommunikationen med socialtjänsten fungera klockrent.

Om förvaltningarna arbetar över gränserna istället för i stuprörstänk så är mycket vunnet och om kommunen satsar på ungdomsbehandlare, familjeterapeuter och andra som tidigt kan hjälpa till i familjen så är det en stor hjälp. Fritid, kultur och föreningstillhörighet är alla starka instrument för att få en ung människa att trivas i livet.

Det måste finnas metodutveckling, stöd i organisationen och kanske behöver lönesättningen ses över. Vi vill använda ALL befintlig personal som arbetar med unga och prövar gärna nya hemmaplans-metoder som har fungerat på andra ställen. Framförallt behövs stödet till föreningslivet, sport och kultur.

Sten Svensson, (D), nämndeman i Tingsrätten

Peter Svanberg, (D) ledamot Individutskottet Norra Hisingen

Alexander Berggren, (D), ledamot Stadsdelsnämnden Norra Hisingen