Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tror man verkligen att vi skulle utsätta en älskad förälder för risken att bli smittad, undrar insändarskribenten. Bild: Gorm, Kallestad
Tror man verkligen att vi skulle utsätta en älskad förälder för risken att bli smittad, undrar insändarskribenten. Bild: Gorm, Kallestad

Det går att ta ut de gamla

Jag har varit i kontakt med Socialstyrelsen som svarade att besöksförbudet innebär ett förbud att besöka äldreboenden, inte ett förbud för den som bor på boende att lämna boendet, skriver signaturen Karin BN.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

26/6 Var finns logiken med isoleringen av de äldre?

Nej det är inte regeringen som svikit de äldre, det är äldreomsorgen. I Sverige råder besöksförbud men vad verksamheterna vägrar inse är att det inte råder utegångsförbud. Besöksförbudet är till skydd för våra anhöriga och övriga som bor på boendet. Men att chefer väljer att hindra anhöriga från att träffas är inte förenligt med vare sig Regeringsformen eller Socialtjänstlagen.

Jag har varit i kontakt med Socialstyrelsen som svarade att besöksförbudet innebär ett förbud att besöka äldreboenden, inte ett förbud för den som bor på boende att lämna boendet. Boendet kan alltså inte förbjuda en person att lämna det. Besöksförbudet hindrar till exempel inte att man träffas utomhus eller går på promenader.

Det innebär att vill du gå ut från ditt boende så går det bra, har man någon form av funktionsnedsättning ska personalen hjälpa till.

Tack vare ingående kunskap i ämnet har vi kunnat ta med vår anhörig på aktiviteter.

Tack vare ingående kunskap i ämnet har vi kunnat ta med vår anhörig på aktiviteter. Det har då blivit tydligt hur illa hen skötts under tiden vi anhöriga inte kunnat göra besök. Svaret från Socialstyrelsen är långt och mycket informativt och inget jag håller för mig själv. Därav denna insändare.

Chefen har upprepade gånger försökt få oss att må dåligt genom att hävda att vår önskan är farlig både för vår anhörig, andra boende och personal. Vad hen inte tänker på är att de flesta anställda måste åka kommunalt till arbetet och vi har ju hört om hur trångt det är på buss/spårvagn. De har heller inga munskydd eller övrig skyddsutrustning på sig. Tror man verkligen att vi skulle utsätta en älskad förälder för risken att bli smittad?

Vi gråter tyvärr också när vi skiljs åt men det är för att vi ser bristen på respekt för den enskilde och för att vår anhörige blir förtvivlad och säger att hen inte vill tillbaka, det är tråkigt och inget händer för oss gamla. Men vi har i alla fall haft möjlighet att förgylla den dagen.

Karin BN

LÄS MER: Här får döttrarna träffa pappa på äldreboendet igen