Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Alexander Olivera/TT
Bild: Alexander Olivera/TT

Det fria skolvalet är inte boven i dramat

Problemet är inte ett politiskt beslut, utan ser ut att vara misstag på tjänstemannanivå, skriver Sara J.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

22/5 Skrota det fria skolvalet

Skolplaceringarna i Göteborg är ett stort problem, men att skylla på det fria skolvalet är inte rätt. Problemet är inte ett politiskt beslut, utan ser ut att vara misstag på tjänstemannanivå.

Skolval är bra och viktigt, när jag gick i skolan på 70-talet fanns i princip inga fria skolor, och man fick vackert gå i den skola man tillhörde. Blev det problem fick hela familjen flytta för att få byta skola. Ett stort intrång i livet för övriga familjen och säkert ett mycket svårt beslut.

Samtidigt tycker jag att är närhetsprincipen och syskonförtur viktiga regler i systemet för att begränsa onödiga resor och sociala svårigheter för våra barn. Dessa borde ligga till grund för större delen av fördelningen av platser. En viktig förutsättning för bra skolplaceringar är också en viss förändringsbenägenhet för storleken på skollokaler när områden förändrar sin åldersfördelning. Problemet med skolplaceringarna i år hade funnit även utan det fria skolvalet, fördelningen har ju vad jag förstått bland annat baserats på avstånd till skolan fågelvägen och då har man inte tagit hänsyn till till exempel Göta älv och Askimsviken, vilket skapat stora problem.

Det fria skolvalet kan man absolut diskutera om man vill, men det fria skolvalet är inte skyldigt till situationen för Göteborgs skolplaceringar.

Sara J

LÄS MER: Grundskoledirektören: Vi gör allt för att lösa problemen med skolvalet

LÄS MER: Knappast en närhetsprincip