Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: David Goldman
Bild: David Goldman

Det finns ingen normaltemperatur

Det finns bara en varierande medeltemperatur, med eller utan mänsklig påverkan, skriver Kristofer Utbult.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Rune Alexandersson, 15/10

Det finns ingen normaltemperatur. Precis som du skriver finns det bara en varierande medeltemperatur, med eller utan mänsklig påverkan. Däremot är det en gammal god idé att stänga oljekranen och kolgruvan. Kärnkraften kan få gå samma väg, bara det sker med sans och balans.

I dag finns det väldigt många alternativ till fossil energi. Många av dem kan redan konkurrera med både kärnkraftsenergin och den fossila energin. Så varför inte starta ett upprop. FOSILFRITT - SKATTEFRITT (gäller ej för kärnkraft). Då är oljekällorna stängda inom tio år och den mänskliga påverkan på väderlek och klimat borta. Kvar blir jordklotets egen variation.

För 4 000 år sedan växte ek och hassel ända upp till de svenska fjällen. I dag kan ek och hassel bara nå upp till Dalälven. Skillnaden i medeltemperatur mellan Arvidsjaur och Falun är cirka 5°C. Sannolikt var medeltemperaturen under bronsålderns flera grader högre än i dag. Att en höjning på 2°C skulle leda till en katastrof och "tipping point" är väl värt att fundera på. Men ett är säkert, och det är att stigande medeltemperatur leder till förändringar. Frågan är vilka.

Kristofer Utbult