Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mitt svar på din undran hur han ska komma på fötter igen, är att du som förälder måste ta ett aktivt ansvar för att hjälpa, stötta, peppa och prata, menar insändarskribenten. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det finns hopp för den som mobbas

Det finns hopp och andra vägar men som ung oerfaren människa ser man inga alternativ utan som förälder måste man hjälpa till att hitta dem, skriver ”Också mamma”, i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

18/9 Min son mobbades – nu har han bara oss

Mitt svar på din undran hur han ska komma på fötter igen, är att du som förälder måste ta ett aktivt ansvar för att hjälpa, stötta, peppa och prata. Min erfarenhet är att i dagsläget finns ingen annan hjälp att få, vilket är oerhört tragiskt för många barn och ungdomar.

Min son hoppade av gymnasiet efter 2:an. Inga vilda hästar i världen kunde få honom att fortsätta. Han hatade det, dåliga betyg, dålig självkänsla och inga vänner. Bara datorn i sitt mörka rum. Intresset från skolan att hjälpa var obefintligt.

Jag lyckades till slut få in honom på sommarjobb i en större matbutik, att plocka varor. Han gjorde bra ifrån sig, självkänslan växte sakta och han fick några vänner. Nästkommande sommar blev han tillfrågad. Antalet timmar växte och efter några år blev han anställd. Bättre och bättre tjänst. Tog äntligen körkort. Efter sex år i matbutiken blev han erbjuden jobb hos en kund.

Nu är han snart 30 år, har fast bra jobb med en god lön, egen bostad och vänner trots ofullständig gymnasiegång. Ett alternativ som vi också diskuterade var att han skulle gå en vuxenutbildning för att läsa in gymnasiet.

Det finns hopp och andra vägar men som ung oerfaren människa ser man inga alternativ utan som förälder måste man hjälpa till att hitta dem. Många timmar, många gräl men man måste stå kvar. Det är värt allt.

Också mamma

LÄS MER: Hur ska föräldrar tänka kring barn och sociala medier?