Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolorna i de utsatta områdena måste få mer resurser, menar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Det förebyggande är avgörande

Signaturen "Ännu mer bekymrad", även känd som "Bekymrad Svensson", gör en ny logisk kullerbytta, skriver Lars Wallgren i en slutreplik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Slutreplik

10/9 Straff ska vara avskräckande

2/9 Gängkriminaliteten bekämpas inte med en nedrustad demokrati

31/8 Cancer och kriminella behöver behandlas på samma sätt

Signaturen "Ännu mer bekymrad", även känd som "Bekymrad Svensson", gör en ny logisk kullerbytta. Hen hävdar att anledningen till att vara anonym är jag, eftersom jag kritiserar sättet att resonera och budskapet i hens insändare. Men när personen skrev sin första insändare kände denna ju inte till min existens!

Där liknade hen människor vid cancer. Kriminella är cancer och ska behandlas därefter. Jag kan förstå att man vill var anonym om man skriver så. Hen hävdar att straff ska avskräcka. Det finns massiv forskning som visar att för de grövsta brotten, mord, dråp, etcetera, har avskräckandet nästan ingen effekt alls. Det kan däremot funka på brott där väletablerade människor faller tungt vid avslöjande, till exempel köp av sexuella tjänster.

Lyssna på poliserna som jobbar i de här områdena. De säger att brottslingar måste lagföras, men narkotikan driver kriminaliteten och acceptansen för knark måste bekämpas. Segregeringen måste luckras upp. Skolorna i de utsatta områdena måste få mer resurser. Det förebyggande är avgörande.

Lars Wallgren