Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

De som har rätt till stöd behöver naturligtvis lika mycket hjälp nu som innan coronakrisen, menar insändarskribenterna. Bild: Jenny Ingemarsson
De som har rätt till stöd behöver naturligtvis lika mycket hjälp nu som innan coronakrisen, menar insändarskribenterna. Bild: Jenny Ingemarsson

Det brinner i knutarna!

Hur ska Göteborg hjälpa de som har hemtjänst eller personlig assistans om man blir virussmittad av corona, undrar Håkan Högberg och Per-Olof Larsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nu har vi en samhällsspridning av coronaviruset. Många som smittas kommer att få lindriga symtom men det finns riskgrupper som är i farozonen.

De riktigt gamla med svag hälsa har det särskilt pekats på. Men det finns andra som inte har blivit lika uppmärksammade, de med stora funktionshinder, som kanske sitter i rullstol, har astma eller andningsproblem.

Många av dessa har hjälp av hemtjänst eller personlig assistans. Ibland har de kommunen som utförare och ibland anlitar de privata utförare.

Socialstyrelsen påminner kommunerna att de har det yttersta ansvaret för sina invånare även om det nu är ett krisläge.

Det är de som har de mest grundläggande behoven, som att komma upp på morgonen, få på sig kläderna och få i sig mat under dagen och som behöver hjälp av assistenter eller hemtjänst för att klara sig vi i första hand tänker på.

Socialstyrelsen påminner kommunerna att de har det yttersta ansvaret för sina invånare även om det nu är ett krisläge. Det är inget som har ändrats på grund av en coronapandemi. Kommunens skyldigheter gäller fortfarande! Och det gäller både för dem som utförs av kommunen eller privata utförare.

De som har rätt till stöd behöver naturligtvis lika mycket hjälp nu som innan krisen, kanske till och med mer eftersom de är oroliga om de skall få sin berättigade hjälp över huvud taget. De offentliga aktörerna har i många fall lättare att utrusta sin personal med viktig skyddsutrustning något som privata utförare inte har lika lätt att få fram medan de med privata aktörer lever med en stor osäkerhet just nu.

Om en utförare inte klarar av sitt uppdrag då måste naturligtvis kommunen gå in och ta över! Kommunen måste dels gå ut offentligt till alla brukare och utförare, både hemtjänstbolag som assistansbolag och dels informera att de är beredda att ta över och naturligtvis ta över i verkligheten om en privat utförare sviktar. De måste ha verklig beredskap och det behövs nu när det brinner i knutarna.

Detta gäller inte minst för Göteborg. Vi har förstått att Göteborg inte har förmått att tala klartext om sitt ansvar. Andra kommuner däremot har hört av sig till sina utförare med besked om vem som skall kontaktas och vad som gäller.

Håkan Högberg, assistansberättigad, LSS-Partner AB Göteborg

Per-Olof Larsson