Under mina tio år som lärare förklarade jag för eleverna, att läxorna till största delen skulle ge dem möjlighet, att under lugna stunder inhämta och fördjupa sig i olika ämnen, skriver insändaren.
Under mina tio år som lärare förklarade jag för eleverna, att läxorna till största delen skulle ge dem möjlighet, att under lugna stunder inhämta och fördjupa sig i olika ämnen, skriver insändaren. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är bra med läxor

Om man får träning på att bygga upp sin viljestyrka, genom att göra läxor när man egentligen ville göra något roligare, har man ökat sin psykiska styrka för att möta livets tuffa verklighet, skriver Thomas Glücksman i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik

28/9 Ta bort läxorna och minska stressen i skolan

Initialt kan reflekteras över om inte mobiler och sociala medier och risken av att inte vara uppkopplad under hela den vakna tiden är det absolut främsta skälet till unga människors stress.

Under mina tio år som lärare förklarade jag för eleverna, att läxorna till största delen skulle ge dem möjlighet, att under lugna stunder inhämta och fördjupa sig i olika ämnen. Samtidigt betonade jag en annan del, som jag tyckte kunde vara än viktigare, nämligen det karaktärsskapande elementet i läxläsning.

Vad innebär då denna remarkabla syn på skolan? Jo, livet består tyvärr av många saker vi är tvingade att göra, men som vi egentligen tycker är jobbiga eller tråkiga.

ANNONS

Om man får träning på att bygga upp sin viljestyrka, genom att göra läxor när man egentligen ville göra något roligare, har man ökat sin psykiska styrka för att möta livets tuffa verklighet. Något som är betydligt viktigare än att kunna Pytagoras sats och vilket år Karl XII dog.

Thomas Glücksman, e o adjunkt

LÄS MER:Kvinnor blir sjuka av stress medan männen kopplar av

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS