Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Den stora förskrivningen väcker frågor

Förskrivningen till unga ökar i alla nordiska länder utom i Danmark. Vad gör man i Danmark som vi inte lyckas med? undrar signaturen EffBe.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

När Sveriges Radio 18/6 rapporterade att förskrivningen av antidepressiva medel ökat i Sverige kan man börja fundera. Den ena rapporten efter den andra talar nämligen samma språk: förskrivningen ökar men ingen förklarar varför.

Kunskapskanalen visade våren 2019 en holländsk serie om depression och medicinering. I Sverige har vi ”köpt” medikaliseringen, men i vissa länder visade det sig att mediciner mot depression saknades, och i ett land saknades till och med ordet för depression. En anledning till att medicinering saknades kunde vara kulturella orsaker som att man hade täta relationer med vänner och inom familjen. På andra håll pekade man på inslaget av religion som ett stöd i tillvaron.

Faktum är att förskrivning till unga ökar i alla nordiska länder utom i Danmark. Länderna är hyggligt lika beträffande kultur, utvecklingsnivå och livsstil. Vad gör man i Danmark som vi inte lyckas med?

Det finns mängder med forskningsstudier och många ger olika svar. Sedan lång tid tillbaka är risken för självmordstankar välkänd. Enligt en ganska färsk studie i ansedda British Medical Journal (3/8 2015) hävdas att terapieffekt saknas och att biverkningar är tydliga.

Tillverkare av mediciner och deras aktieägare jublar men jag som den lilla människan får bara frågor i skallen. Vad är naturligt och onaturligt? Var i vårdkedjan kommer analys av och eventuell förändring av livsstil in? Hur påverkar den ökade användningen av sociala medier detta (klassificeringen gilla eller inte gilla)? Hur mycket beror på mobbing i skolor och på arbetsplatser?

EffBe