Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kanske är det så att våra politiker har gått på idén om elsparkcyklarna som ett exempel på klimatsmart delningsekonomi. Det är de inte, anser insändarskribenten. Bild: Amir Nabizadeh/TT
Kanske är det så att våra politiker har gått på idén om elsparkcyklarna som ett exempel på klimatsmart delningsekonomi. Det är de inte, anser insändarskribenten. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Den rullande pesten som måste förbjudas

Elsparkcyklarna fyller ingen annan funktion än som leksaker, och som sådana är de bara ytterligare en belastning på vårt hårt prövade klimat, skriver ”Putte Pedal”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nu i november har elsparkcyklarna funnits i Göteborg i två år. Det är två år för mycket. Dag efter dag har cyklister tvingats köra slalom mellan felparkerade elsparkcyklar, fotgängare hoppat jämfota över dem på trottoaren, och själv har jag för länge sedan slutat räkna de gånger jag stannat och lyft undan dem när de stått tvärs över cykelbanan eller blockerat cykelställ utanför butiker.

Gång på gång får vi höra att dialog pågår med bolagen bakom denna pest. Bättring utlovas, men ingenting händer. Något säger mig att det hade sett helt annorlunda ut om det var Den Allsmäktiga Bilen som drabbades i stället för vi låtsastrafikanter, som trots alla fina ord aldrig kommer tas på allvar i den här staden.

Det är helt obegripligt att det överhuvudtaget kan vara tillåtet att använda våra offentliga rum på det här sättet. Vilken annan typ av produkt kan man bara ösa ut över torg, cykelbanor och trottoarer för att locka kunder?

Kanske är det så att våra politiker har gått på idén om elsparkcyklarna som ett exempel på klimatsmart delningsekonomi. Det är de inte.

Elsparkcyklarna fyller ingen annan funktion än som leksaker

Delningsekonomi går ut på att vi lånar redan existerande prylar av varandra – det vill säga raka motsatsen till att vräka ut en massa nyproducerat jox, uppenbarligen så billigt att det inte rör bolagen i ryggen att mängder av elsparkcyklar dumpas i kanaler och åar.

Och särskilt klimatsmarta är de förstås inte heller, så länge de inte ersätter en bil eller annat fordon med förbränningsmotor. Men det räcker ju med att se sig omkring för att förstå att andelen sådana resor är försumbar. Elsparkcyklarna fyller ingen annan funktion än som leksaker, och som sådana är de bara ytterligare en belastning på vårt hårt prövade klimat. Eller trodde ni att batterierna var gjorda av luft?

Om ni menar allvar med att vilja uppmuntra till cykling och värna klimat och miljö – förbjud elsparkcyklarna nu.

Putte Pedal

LÄS MER: Rekordskörd med skrot hittad i kanalen – på en dag

LÄS MER: Sahlgrenska undersöker olyckor med elsparkcyklar