Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Demonstrera mot marknadshyror

Ett hem är inte vilken vara som helst, skriver Örjan Askerdal.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är tragiskt att Hyresgästföreningen drabbas av interna stridigheter när den behövs som allra mest. Demonstrationen den 18 april extra viktig eftersom:

• Ett hem är inte vilken vara som helst. Att tvingas flytta mot sin vilja river upp en människas rötter (närhet till barn, skola, jobb, vänner, grannar, familj, historia, hemstad). Därför nämns "bostad" specifikt i FN:s mänskliga rättigheter. I ett större perspektiv påverkar detta inte bara den enskilda individen utan ett helt lands struktur (integration, segregation, med mera).

• Hyresmarknaden har ingen balans. Nu när det saknas bostäder är det inte bara att införa ett nytt skift i fabriken utan det tar många år att bygga ikapp, och eftersom det kostar mycket pengar så finns bara ett fåtal aktörer och dessa vill inte riskera att stå med ett överskott.

• Eftersom det saknas lägenheter så kommer hyrorna att gå upp enligt marknadens lagar vilket kommer att innebära att de som äger fastigheter ökar sina inkomster. Men redan i dag är det väldigt förmånligt att investera pengar i fastigheter, så det finns ingen anledning att förbättra detta ytterligare.

Örjan Askerdal

Pennygången