Vi är nog många som kommer att undvika läkarbesök när vi fått vetskap om hur information om oss kan användas! skriver insändarskribenten.
Vi är nog många som kommer att undvika läkarbesök när vi fått vetskap om hur information om oss kan användas! skriver insändarskribenten. Bild: Martina Holmberg / TT

De tog min mans körkort utan att han hade gjort något fel

Det är mycket integritetskränkande att en myndighet omotiverat lägger sig i ens privata liv, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Min man fick ett brev från Transportstyrelsen där det stod att de hade dragit in hans körkort. Min mans husläkare hade rapporterat, att han hade "riskbruk" av alkohol och var "medicinskt olämplig" att inneha körkort.

Jag har levt ihop med min man i trettio år. Mat och vin är för oss- och för flera av våra vänner ett av många stora intressen.

Min man har aldrig någonsin kört bil påverkad av alkohol och droger förekommer inte i vår värld. Han har varit mycket noga med att lång tid skall förflyta mellan alkoholintag och bilkörning. Han har aldrig blivit tagen för varken rattonykterhet eller någon annan trafikförseelse, aldrig varit inblandad i någon trafikolycka, är en helt ostraffad, oförvitlig medborgare.

ANNONS

Vad har då hans alkoholkonsumtion i privata sammanhang med hans körkortsinnehav att göra?

Det är mycket integritetskränkande att en myndighet omotiverat lägger sig i ens privata liv. Det är anmärkningsvärt, att ens husläkare av Transportstyrelsen uppmanas att bli angivare - lika anmärkningsvärt att en läkare ställer upp på detta högst oetiska agerande.

Vi är nog många som kommer att undvika läkarbesök när vi fått vetskap om hur information om oss kan användas!

Min man tvingas nu, för att ha en möjlighet att få tillbaka körkortet, lämna in en serie om 4 alkoholtest och 2 drogtest, till vilka han kallas oaviserad under ett halvårs tid. Därefter läkarintyg. Kostnaden för detta uppgår till 6000 kronor. Är samtliga prov godkända får han tillbaka körkortet, villkorat med provtagningar under ytterligare 1,5 år. På detta sätt "dömd" att "återköpa" sitt körkort för sammanlagt närmare 25 000 kronor. Allt detta utan att ha begått minsta förseelse. Hur kan detta vara juridiskt försvarbart?

Konsekvensen för oss av detta förmyndarmässiga, legalt tvivelaktiga regelverk är, bland mycket annat, att det glädjeämne som god mat i kombination med god dryck tagits bort.

En annan,allvarligare konsekvens, är transportproblemen. Vi bor på landsbygden, utan egentliga bussförbindelser. Vi är helt beroende av egen bil för att göra alla ärenden och besöka vänner, barn, vårdinrättningar. Det fungerar bra, så länge vi är två som har körkort. Min man är en mycket rutinerad och omdömesgill förare med flera tiotusentals prickfria mil i bagaget. Nu måste bilen framföras av mig, som inte på långa vägar har min mans vana av bilkörning. Jag upplever det som fasansfullt att köra bil i vinterväglag, gråter och kör ibland samtidigt. Heja Transportstyrelsen och husläkaren för vad ni åstadkommit ifråga om trafiksäkerhet!

ANNONS

Det kommer att dra ut på tiden, innan min man återfår körkortet. Den vårdcentral han bytt till säger att de prioriterar "sjukvård" – de anser att den beordrade provtagningen är "hälsovård". Det har dröjt mer än tre månader innan provtagningen nu inletts.

I Sverige jagas myggor, när man i stället borde ge sig på elefanterna!

Medoffer till justitiemordet

ANNONS