Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

De flesta tog fram mobilen

Plötsligt börjar mannen hosta så kraftigt att han knappt kan andas. Hur reagerar folk runtomkring? De flesta tar fram mobilen och börjar filma hela händelsen! skriver Rahman Mridha.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Förändringar i världen leder till förändringar i våra liv. Vi människor är alla olika, men ändå i grunden lika, oavsett var i världen vi bor. Samtidigt har förändringar i världen fört med sig förändringar i hur vi tänker. Låt mig illustrera detta med en händelse jag och min fru upplevde idag, mitt i Stockholm.

Jag och min fru var ute på stan då hon precis hade börjat sin semester. Efter att ha gått runt i ett par timmar var vi törstiga och gick ner till Chapmanbåten på Skeppsholmen. Vi beställde vår dryck och satte oss ner. Ett äldre par kom in och slog sig ner på ett bord nära oss och beställde sedan mat och dryck. Plötsligt börjar mannen hosta så kraftigt att han knappt kan andas. Antagligen hade han fått maten i vrångstrupen. Frun skriker på hjälp. Hur reagerar folk runtomkring? De flesta tar fram mobilen och börjar filma hela händelsen! Jag själv satt med telefon förstås, men min impuls var inte att filma, utan att försöka hjälpa den stackars mannen. Jag sprang över till deras bord och försökte hjälpa honom få ut sin köttbit genom att trycka på bröstet. Som tur var fungerade det, och köttbiten kom ut och han kunde andas normalt igen. Alla andra försökte filma hela händelseförloppet, kanske för att senare lägga upp klippet på sociala media som Facebook, Twitter eller Instagram.

Förr var det tvärtom, alla sprang fram och försökte hjälpa till på olika sätt om en människa var i nöd. Någon hade kanske försökt ringa ambulansen eller tillkalla annan hjälp. Men nu har det blivit viktigare att filma och lägga upp på Facebook och sociala media.

Vi håller på att tappa greppet om värderingar och mänsklighet och tror på tekniken mer och mer. Låt oss önska och agera för en bättre värld.

Rahman Mridha

Solna