Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Wojtek Radwanski/TT
Bild: Wojtek Radwanski/TT

Dags för skoluniformen

En skoluniform, lika för alla, skulle lösa en mängd problem, skriver signaturen Ericsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det måste snarast sättas in åtgärder för att minska de växande klyftorna och motsättningarna i vårt samhälle och gärna med inriktning på de unga.

Ett effektivt sätt att uppnå en känsla av samhörighet och gemenskap mellan alla i skolpliktig ålder vore att införa skoluniform. En uniform som är lika för alla oavsett skola, ålder och kön och som består av det slags kläder som redan är allmänt använda och accepterade.

Fördelarna är många:

• Slipp morgonångest över vilka kläderna för skoldagen.

• Slipp märkeshets.

• Slipp klädmobbning.

• Slipp genusproblematik.

De långa serierna möjliggör välsydda plagg av god kvalitet till bra pris. Skoluniform är miljösmart då urväxta men fullgoda plagg lätt kan överlåtas vidare.

När yttre markörer av status och kön försvinner blir det i stället den egna personligheten som framträder. Med skoluniform blir det dessutom uppenbart för var och en att man själv är en del av den stora gemenskap som utgörs av alla Sveriges unga under utbildning.

Ericson