Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Roger Larsson

Dags att tala klarspråk om klimatet

Om det för klimatets skull fordras att vi slutar flyga, slutar köra bil, slutar äta rött kött, slutar elda kol och olja så låt oss få veta detta, skriver Bo Sörensson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Igår på TV så fick vi höra att man hade uppmätt jordens varmaste dag hitintills. Sedan fick vi veta att klimatförändringarna slår dubbelt så snabbt i nordliga länder och man tog ett exempel från Alaska. Sedan kom en professor i meteorologi och förklarade att nu måste det till radikala åtgärder för att stoppa den globala uppvärmningen. Ok, men vilka är de radikala åtgärder som skulle kunna bromsa utvecklingen. Vetenskapsmän och politiker uttrycker sig i övergripande termer, men nu är det dags att tala klarspråk. Om det fordras att vi slutar flyga, slutar köra bil, slutar äta rött kött, slutar elda kol och olja så låt oss få veta detta.

Visst skulle det bli kaotiskt under några decennier om man förbjöd allt flyg och all bilkörning för privat bruk, men vi människor är inte dumma och vi skulle anpassa oss till den nya situationen bara vi visste att de beslutade åtgärderna gav resultat. Åren 1939 till 1945 infördes omfattande begränsningar för privat konsumtion och privat bilkörning.

Men vi anpassade oss och överlevde. Om ett totalt förbud för användning av fossila bränslen skulle införas globalt skulle mycket bli annorlunda. Men vi skulle anpassa oss och överleva. Om vi inte genomför förändringar som leder till att vi återgår till situationen som gällde 1970 vad gäller global uppvärmning, då kommer vi inte att kunna anpassa oss och vi kommer inte att överleva.

Bo Sörensson