Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är från studentprotesterna 1989 som slutade med att den kinesiska militären gick till attack mot studenterna med stridsvagnar på Himmelska fridens torg. Ett par hundra civila dog, enligt officiella källor.   Bild: Jeff Widener
Bilden är från studentprotesterna 1989 som slutade med att den kinesiska militären gick till attack mot studenterna med stridsvagnar på Himmelska fridens torg. Ett par hundra civila dog, enligt officiella källor. Bild: Jeff Widener

Dags att lära sig Kinaläxan

Det är förvisso bra att UD kallar upp Kinas ambassadör för samtal när han gjort något fel, men det räcker inte. Svenska politiker måste lära sig läxan från Himmelska fridens torg 1989, skriver Thomas Pompe.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den 10 december är den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Det är en stor dag, värd att hedra i ord och i handling.

Vad är väl en mänskligare rättighet om inte rätten att få säga vad man tycker, särskilt när man är felaktigt behandlad? Kinas kommunistparti hotar numera inte bara de mänskliga rättigheterna i Mittens rike, även Sverige har fått sig en släng av den totalitära sleven.

Kinas kommunistparti är inte intresserat av dialog och kommer aldrig att bli genuint bättre och mer demokratiskt

Utöver att komma med ekonomiska hot och utestänga svenska politiker, bland mycket annat han gjort sig ökänd för, dränker Ambassadör Gui Congyou numera systematiskt fredliga protester mot Kinas människorättsbrott med kommunistiska kampsånger så att det dånar över Gärdet i Stockholm.

Nu är det hög tid att sätta punkt för ambassadörens härjningar och se till att mänskliga rättigheter gäller i hela Sverige – även utanför Kinas ambassad i Stockholm – liksom i Kina.

Det är förvisso bra att UD kallar upp Kinas ambassadör för samtal när han gjort något fel, men det räcker inte. Svenska politiker måste lära sig läxan från Himmelska fridens torg 1989: Kinas kommunistparti är inte intresserat av dialog och kommer aldrig att bli genuint bättre och mer demokratiskt. Förr eller senare svarar de på det enda tungomål den totalitära makten förstår, våldets och hotets språk. För innerst inne är det bara makten det handlar om för kommunistpartiet. Ge det inte makten att påverka villkoren för människors fri- och rättigheter i Sverige. Det är dags att säga stopp!

Thomas Pompe