Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Dagens fyrverkerier ingen miljökatastrof

GP-fyrverkeriet minskar sannolikt privat skjutande som skulle störa hundar och andra mer, skriver Martin Hildeberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till H-son, 6/12

Jag har anordnat GP-fyrverkeriet sedan 1996 och det är jag stolt över. Snudd på varje gång någon hör att det är jag, så skiner de upp och berättar om sin nyårsprocedur. Denna innehåller att vara i hamnens närhet och se fyrverkeriet klockan 17. Därför känns det stort och lite högtidligt att trycka på knappen och starta fyrverkeriet som är en viktig del i väldigt många göteborgares nyårsafton.

Under min tid som pyrotekniker har jag varit med om att avveckla plastkomponenter, bly, HCB och annat otrevligt som ingick i fyrverkerierna förr. Nu är ett fyrverkeri en relativt miljövänlig och dessutom resurssnål underhållning sett per åskådare. Inte lätt att göra något annat spektakulärt för någon krona per åskådare.

Hundar mår bättre av att fyrverkerier sker på förutsägbar tid och plats som detta.

GP-fyrverkeriet minskar sannolikt privat skjutande som skulle störa hundar och andra mer.

Pyroteknik är ett gammalt hantverk och en uppskattad konstform värd att bevara, folk i alla åldrar gillar att fascineras av pyroteknikens former och färger. En del som föredrar annan underhållning och kultur har jag all respekt för. Smaken är helt enkelt olika. De som gillar att uppleva ett fyrverkeri bör också få göra det nån gång om året.

Fyrverkerier har en lång tradition i Sverige och ofta är ett nyårsfyrverkeri stadens mest välbesökta evenemang. Detta gäller även GP-fyrverkeriet. Därför fortsätter traditionen på de flesta håll där beslutsfattare bryr sig om majoriteten och inte bara de som är högljudda i sociala medier.

Martin Hildeberg