Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten hoppas att coronaviruset blir slutet för minkfarmarna. Bild: Patric Söderström / TT
Insändarskribenten hoppas att coronaviruset blir slutet för minkfarmarna. Bild: Patric Söderström / TT

Dödsstöten för minkfarmarna

Pälsdjursuppfödning borde ha förbjudits för länge sedan av djurskyddsskäl, men hoppas att folkhälsoskäl väger tyngre, skriver Lena Urban.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Coronaviruset har hittills hittats hos ett flertal av Sveriges fyrtio farmer som bedriver uppfödning av mink för pälsproduktion. Ett muterat virus har funnits hos minkar i vårt grannland Danmark och där beslutade man nyligen om avlivning av samtliga minkar på de omkring tusen farmer som finns i landet.

Sveriges politiker och myndigheter bör omgående agera handlingskraftigt och fatta samma beslut som Danmark. Pälsdjursuppfödning borde ha förbjudits för länge sedan av djurskyddsskäl, men hoppas att folkhälsoskäl väger tyngre. Minkarna dödas för att avpälsas även i normalfall vid denna tid på året, men jag hoppas innerligt att detta blir dödsstöten för den oetiska verksamheten som är en kvarleva från början av nittonhundratalet och att även avelsdjuren befrias från sina plågor och ett liv i fångenskap.

Lena Urban

LÄS MER: Oro för ny virusmutation från Danmark – kallar till internationell pressträff

LÄS MER: Svenska minkar coronasjuka – men inga tecken på mutationer

LÄS MER: Danmark avlivar samtliga landets minkar