Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att vår beredskap inte är god, har vi våra politiker att tacka för, menar insändarskribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Att vår beredskap inte är god, har vi våra politiker att tacka för, menar insändarskribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

"Dödslistor" hade kunnat undvikas

Jag blir alltså selekterad att nedprioriteras vid en eventuell sjukdom, skriver K-G Lewerth och drar paralleller till fångtransporterna i Tyskland under andra världskriget.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

"Alla kommer inte att få den vård de behöver" skriver Adam Cwejman på ledarsidan den 15/4 och beskriver sedan de dödslistor som tagits fram av sjukvården och Socialstyrelsen. Jag kom över en sådan lista utgiven av Karolinska Universitetssjukhuset, baserad på Socialstyrelsens nationella principer för prioritering inom intensivvård under extraordinära förhållanden. Noterar att jag finns med på listan. Jag blir alltså selekterad att nedprioriteras vid en eventuell sjukdom.

Tankarna går osökt till de många fångtransporterna i Tyskland under andra världskriget.

Tankarna går osökt till de många fångtransporterna i Tyskland under andra världskriget. Vid ankomsten till ändstationerna skedde direkt en selektering av vilka skulle till gaskamrarna och vilka som skulle bli slavarbetare. Vid den tiden handlade det om utrotning, medan det i dag handlar om att det på grund av brister i sjukvården inte ses som ekonomiskt försvarbart att försöka rädda livet på ”de utvalda” medan övriga kan ges en chans i de fåtaliga respiratorerna.

Vi hade en gång en mycket god beredskap mot ”extraordinära förhållanden” när det gällde egenförsörjning av såväl livsmedel, mediciner och teknisk utrustning. Vi hade beredskapslager som kunde klara lång tid av isolering, skulle gränserna stängas, och vi hade enorma drivmedelslager. I dag finns inget av detta kvar, på grund av att våra politiker, från vänster till höger, målmedvetet försökte överträffa varandra i att montera ner denna beredskap, som, hade den funnits, kanske hade gjort att några ”dödslistor” ej hade behövt författas.

Att vår beredskap inte är god, har vi våra politiker att tacka för.

K-G Lewerth