Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESSICA GOW / SCANPIX
Bild: JESSICA GOW / SCANPIX

Dödar inte bakterierna

Det finns fog för att varna för smitta i Familjebostäders tvättstuga i Tynnered där maskinerna bara använder kallt vatten, skriver Magnus Rönnmark.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det finns fog för att varna för smitta i Familjebostäders tvättstuga i Tynnered där maskinerna bara använder kallt vatten. Familjebostäder känner till detta omdöme om sin tvättstuga i Tynnered. De har upprepat blivit påminda om saken.

Åsa Melhus, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, pekar på en risk för dem som använder tvättstugan:

”Jag ser inte hur avjoniserat vatten på minsta lilla vis skulle påverka mängden bakterier i en tvättmaskin. Är vattnet dessutom kallt, bygger rengöringen enbart på att centrifugeringen och efterföljande sköljningar är effektiva. Så effektiva tvättmaskiner har jag dock aldrig stött på, så jag dömer det som högst troligt att smittor kan överföras mellan de människor som delar på dessa tvättmaskiner om inte någon form av bakteriedödande medel ingår i tvättprocessen".

Trots detta vidtar inte Familjebostäder någon åtgärd och ger ingen varning till sina hyresgäster. De ska tydligen få ta risken.

Jag som kemitekniker ser smittrisken som ytterligare ett skäl att stänga den bristfälliga tvättstugan med maskiner som bara använder kallt vatten.

Själv utfärdar jag en varning gällande smittrisk med anledning av professor Melhus utlåtande.

Magnus Rönnmark