Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kräver vi körkort för att köra bil ska vi också kunna kräva covidpass under pandemin, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kräver vi körkort för att köra bil ska vi också kunna kräva covidpass under pandemin, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Covidpass behövs lika mycket som körkort

Covidpasset är en enkel och kostnadsfri åtgärd för att röra dig fritt i samhället under pandemin, skriver Jim Ranåsen i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

26/11 Jag är en av dem som ska ställas vid skampåle

Du känner dig som ovaccinerad exkluderad och utstött av samhället. Du har inga medicinska problem, utan vill bara inte delta i den så viktiga covidvaccineringen för samhället.

Vad skälen än är, vill du i din egoism kunna vistas överallt trots att du på vissa platser och under vissa omständigheter bedöms utgöra en livsfara för andra och framförallt för dig själv. Det kan dessutom öka pressen på en redan ansträngd sjukvård.

LÄS MER: WHO: Vaccinationstvång en möjlig sista utväg

Vi har redan många situationer i samhället som, för allas bästa, kräver intyg av olika slag. Ett exempel är körkortet som ger dig rätt att köra bil. Med ditt resonemang skulle var och en få bestämma huruvida de har rätt att utsätta sig själva och andra för dödsfara. Tänk om alla som inte har körkort hade krävt att få köra bil. Det gör inte de flesta, då de förstår anledningen och inte heller ser det som exkluderande, eller apartheid (som en del av antivaxxare kallar det).

LÄS MER: Vaccinationsbevis – så funkar det

Till skillnad från exemplet ovan, finns det en enkel och kostnadsfri åtgärd för att du ska kunna röra dig fritt i samhället under pandemin: vaccinering. Vi alla andra som riskerar vår hälsa och ytterligare restriktioner på grund av er, är självklart inte glada åt er ovilja att hjälpa till och bidra till att så fort som möjligt normalisera samhället.

Jim Ranåsen

LÄS MER: Länder inför "bäst-före-datum" på vaccinpass

LÄS MER: "Trodde vaccinen skulle mota smitta bättre"